Rekrodný Barlatón opäť pomáhal

pridané: 02.06.2024

Liptov má za sebou už desiaty ročník Barlatónu, je to jedinečné charitatívne podujatie, prechod z Liptovského Mikuláša do Liptovského Hrádku. Vyzbieraná suma zo symbolického štartovného putuje na pomoc ľuďom, ktorí ju potrebujú. Nositeľmi myšlienky sú dvaja priatelia s hendikepom, básnik Ivan Šobáň a rezbár Dalibor Novotný. Ich nápad prevzala pod organizačnú taktovku Komunitná nadácia Liptov a robí ho vo veľkom. Aký bol teda jubilejný desiaty ročník? „Bol rekordný, skvelý, zážitkový a plný prekvapení.“

Môžeme povedať, že Barlatón je najväčším podujatím, ktoré KNL organizuje. Nikdy by sme si ani nepomysleli, že raz to bude takéto veľké podujatie, ktoré presiahne regionálny rozmer. Myslím, že Barlatón je jediné podujatie svojho druhu, do ktorého sa súbežne môžu zapojiť celé rodiny, zdraví aj zdravotne znevýhodnení. Takto má vyzerať komunitná aktivita, ktorá spája.

Top momentmi jubilejného ročníka boli: prekvapením pre KNL nečakaný dar od generálnej riaditeľky IKEA Industry Jasná Inge Rózyckej v hodnote 1000 eur a tiež aj účasť zdravotných klaunov „Červený nos“. Skvelú atmosféru urobila na štarte bubnová šou Orientalico Ružomberok a v cieli koncert Juraja Zaujeca. V cieli bolo prekvapením pre deti množstvo krásnych atrakcií od generálneho partnera podujatia GAMAT Liptovský Mikuláš. A najväčším prekvapením pre účastníkov bola účasť nášho hokejistu Šimona Nemca. Celé to bravúrne moderoval Roman Juraško. Okrem Šimona sme tento rok mali množstvo skvelých osobností. Museli sme to pri počte viac ako tisícdvesto účastníkov posilniť a sme radi, že sa to podarilo. Medaily nám v cieli rozdávali Šimon Klimčík, Michal Barbier, Saša Slafkovský, Martina Dubovská a Šimon Nemec.

V štarte medzi chodcami boli aj klienti Centra sociálnych služieb EDEN Liptovský Hrádok, členovia klubu sklerózy multilplex, členovia OZ Nezábudka, deti a zamestnanci z denného stacionára ADOS LM či detičky z MŠ Žirafka v Liptovskom Mikuláši.  Medzi cyklistami bola predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová, ktorú tradične sprevádzal primátor Liptovského Hrádku Branislav Tréger. Garantmi cykopelotónu boli dobrovoľníci z Vrchárskej koruny Liptovskej a Liptovskí tuláci, ktorí pripravili a vyznačili celú trať pre cyklistov. Na štart bežcov sa postavili aj zástupcovia zdravotnej poisťovne Dôvera Slávka Lorencová a Juraj Malec či team bežcov IKEA Industry Jasná. Súčasťou bežeckej skupiny bol aj nevidiaci Paľko Kéri aj futbalisti ŠKM Liptovský Hrádok pod vedením svojich trénerov. Na štarte a cieli nás pozdravil generálny riaditeľ ZP Dôvera Martin Kultan aj primátor Mesta Liptovský Mikuláš Ján Blcháč. Podujatie bolo realizované za finančnej podpory Mesta Liptovský Mikuláš aj v rámci Európskej komunity športu.

Tohtoročný Barlatón lámal rekordy po každej stránke. A bolo to tak aj v počte registrovaných účastníkov. Tento rok sa zapojilo 1208 účastníkov. Rekordný bol aj počet dobrovoľníkov, ktorý presiahol 60-ku. Pomáhali na štarte, v cieli aj po trati. Bez ich pomoci by to jednoducho nešlo. Ako dobrovoľníci prišli dokonca pomôcť aj zástupcovia komunitných nadácii z Nitry a Banskej Bystrice, ako aj kadeti prvého ročníka Akadémie ozbrojených síl Liptovský Mikuláš a profesionálni vojaci z veliteľstva vojenského zdravotníctva Ružomberok. Pre bezpečnosť boli posilnené aj hliadky štátnej či mestskej polície.

Aj samotná vyzbieraná suma bola v tomto ročníku rekordná. Zo štartovného sa vyzbieralo 14 019 eur. Za 10 ročníkov sme nikdy nezvýšili štartovné. To je stále 10 eur. Pridali sme však možnosť venovať dodatočné dary. Možno aj preto sú ľudia takí štedrí a ochotní. Vidia, že tento projekt pomáha a nezarába.100 percent zo štartovného putuje na podporu tých, ktoríto potrebujú. A v tomto budeme určite pokračovať. Krásne gesto urobil Andrej Benko, venoval všetkým trom mamičkám poukážky na relax deň a rovnako jednu venoval aj účastníkovi Barlatónu, ktorý prišiel do cieľa úplne posledný.

Podpornou sprievodnou aktivitu pridruženou k Barlatónu bola tento rok online DOBROčinná dražba bicykla Petry Vlhovej s jej originálnym podpisom. Na nej sme získali ďalších 2 300 Eur od úspešného dražiteľa Janka Lehotského. Aktivita bola v spolupráci so spoločnosťou Player, s.r.o prevádzkovateľ špecializovanej bicyklovej predajne JOYRIDE Liptovský Mikuláš. Tí sa ako partner rozhodli výťažok z dražby venovať na podporu mladých športovcov – zdravých aj zdravotne znevýhodnených. Podporili sme tak spoločne troch športovcov vo výške 500 Eur a jeden športový klub  vo výške 800 eur.

Minulý rok naštartovali akúsi tradíciu aj so zložky ozbrojených síl SR, pod veliteľstvom vojenského zdravotníctva a tí aj tento rok urobili v rámci veliteľstva zbierku a svojmu kolegovi venovali 900 Eur.

Na barlatóncov v cieli v krásnom priestore kempu Borovej sihote športové aktivitypredeti s KIDS FUNACADEMY, kreatívne dielne pre detičky so sociálnym podnikom Drevenô koliesko, barlatónska fotobúdka, stánok JOYRIDE kde si mohli účastníci dať skontrolovať svoj bicykel, fyzioterapeut Juraj Pagáčik, Liptov Sport Institute a skúška kompresných regeneračných nohavíc, stánok ZP Dôvera– lokálna kryoterapia, canisterapia, meranie kyseliny močovej a cholesterolu s Dr. Maxom.

Podujatie by nebolo možné zorganizovať bez partnerov:

  • Generálny partner: GAMAT Liptovský Mikuláš
  • Verní partneri: Zdravotná poisťovňa Dôvera, Nadácia KIA a Žilinský samosprávny kraj. Záštitu nad podujatím držala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.
  • Čestní partneri: Mesto Liptovský Hrádok, Mesto Liptovský Mikuláš, Rettenmeier Liptovský Hrádok, WEGA LH, Deltech, Esox, Penzión Sileo Račkova dolina.
  • Partneri podujatia: SVI Liptovský Hrádok, Eltek Liptovský Hrádok, IKEA INDUSTRY Závažná Poruba, TECHLES Liptovský Mikuláš, P-éčko Kežmarok, GORA-GEO Martin, PROtour Liptovský Mikuláš, Fibris Liptovský Hrádok, Webidentity Liptovský Mikuláš, Pixii Liptovský Mikuláš, MAS Horný Liptov.
  • Podporovatelia: KRT, GreCO, Balco media, Tatra Forest Slovakia, JOYRID